IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:26 | 21 юли 2018
Обновен: 08:07 | 16 април 2024

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев обясниха, че се предприемат всички необходими мерки, за да не се разпространява болестта

По материала работи: Слав Велев
Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Умъртвяването на животни в Шарково и района ще продължи, стана ясно след извънредното заседание на Кризисния щаб късно снощи, съобщава НоваТВ.

 

Заради напрежението в Болярово, щабът е решил нов екип от ветеринарни лекари да вземе необходимата втора проба за изследване.

 

Министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев обясниха, че се предприемат всички необходими мерки, за да не се разпространява болестта.

 

Не е ясно обаче кога евтаназирането на животни ще продължи. В интернет ще се качи информация за координатите на зоните за сигурност.

 

"Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, за да се тушира напрежението по места", обясни вътрешният министър.

 

Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска това.

 

"Няма промяна в начина на действие", обясни земеделският министър Румен Порожанов.

 

Припомняме, лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

 

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките. По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

 

Временно евтаназията бе спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна