IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:08 | 22 юли 2018
Обновен: 19:19 | 18 април 2024

Сърните и елените също могат да се заразят от чумата

Следи се и за това глиганите да не преплуват Дунав

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сърните и елените също могат да се заразят от чумата

Чумата по дребните преживни животни може да се пренесе не само върху овце и  кози, но и върху сърните. Това каза в Парламента вътрешният министър Валентин Радев. Предимно заразата се разпространява върху овцете и козите, но са записани случаи на предаване на вируса на диви животни като елени и сърни, освен това убива камили и по-дребни преживни видове. Крави и биволи също могат да заболеят, те обаче не проявяват симптоми, а само пренасят вируса. Смъртността е огромна – 80-100%, показват научните становища.

 

Относно другата болест, която заплашва дивеча – Африканската чума по свинете, министър Радев коментира, че в момента се опъва бодлива тел по 140 километровата сухопътна граница с Румъния, а МВР ще охранява и нея. Следи се и за това глиганите да не преплуват Дунав и да дойдат у нас от реката. Има десеткилометров периметър, който МВР също пазят. Освен това има трикилометров район по южната граница, където се изземват овчите и кози продукти. Полицаите съдействат също така на ветеринарите, когато има операции по евтаназия.

agrozona.bg

Четете още: Унищожиха и последните 3 стада в село Шарково

Коментари

Новини Варна