IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:07 | 23 юли 2018
Обновен: 22:11 | 19 април 2024

Само 10% от ровещите в боклука били клошари

80 на сто са организирани, работят всеки ден и са в трудоспособна възраст

По материала работи: Борис Проданов
Само 10% от ровещите в боклука били клошари

Едва 10% от хората, които ровят в контейнерите за отпадъци в столицата, са социално слаби клошари. Друга част от тях са организирани, в дейността им има териториално разпределение, използват автомобили. Това стана ясно от доклад на Визия за София на тема "Бедност и отпадъци". 80% от уличните събирачи на отпадъци работят ежедневно. По-голямата част от тях събират отпадъци до 8 часа на ден. Повечето са в трудоспособна възраст. От Визия за София цитират изследване на Фондация “Отворено общество”.

 

С цел по-бърза печалба, често се крадели различни материали, които са по-ценни. Сред тях са шахти, релси, пътни значи, високоволтови кабели. Кражбите са намалели, след като със закон беше забранено на физически лица да продават скрап. Според организациите по оползотворяване на отпадъците годишните им загуби от дейността на уличните събирачи са между 7 и 9 млн. лв. Според тях най-доброто решение за справяне с проблема е интегрираният подход за временно включване на уличните събирачи в системата за управление на отпадъците. Също те и семействата им да бъдат включени и в образователни програми, като целта е по-добра реализация на пазара на труда.

 

bulgaria.utre.bg

Коментари

Новини Варна