IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:23 | 13 август 2018
Обновен: 08:35 | 16 април 2024

Протест пред МС в подкрепа на Десислава Иванчева

Тя беше арестувана показно в центъра на София на 17 април тази година

По материала работи: Борис Проданов
Протест пред МС в подкрепа на Десислава Иванчева

Организират демонстрация в подкрепа на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

 

Митингът е под надслов "Свобода за Иванчева и Петрова! Независимо разследване на ОПГ!". Той ще се проведе днес от 18:30 пред Министерски съвет.

 

Протестът е организиран във "Фейсбук".
 

Исканията на организаторите на събитието са публикувани в социалната мрежа. Сред тях са незабавно освобождаване на Иванчева и Биляна Петрова; самоотвод на състава на Специализираната прокуратура; независимо разследване на ОПГ и оставка на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти в случай, че тези искания не бъдат изпълнени.
Справка показва, че към момента около 600 души са заинтересовани да вземат участие в демонстрацията.

 

В края на миналата седмица Иванчева беше изписана от болницата.

 

Иванчева влезе в болница на 1 август. Тя беше транспортирана с белезници и окови на краката, което предизвика силно възмущение от начина, по който се третират затворниците у нас. Няколко дни след това стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката на арестанти у нас е масова практика. Това, по думите на бившия български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Здравка Калайджиева, е в нарушение на правата на затворниците и обвиняемите.
 

Десислава Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София на 17 април тази година. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата. Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова.На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

news.bg

Коментари

Новини Варна