IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
14:59 | 16 август 2018
Обновен: 19:27 | 16 март 2024

България подкрепя Вишеградската четворка в защита на фермерите срещу търговците

Евроскептичното обединение иска забрана на едностранните промени по договорите и отказването на доставки в последния момент

По материала работи: Слав Велев
България подкрепя Вишеградската четворка в защита на фермерите срещу търговците

България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) подписаха обща позиция относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопански субекти по веригата за доставка на храни. Тя ще бъде представена в рамките на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

 

В официалната информация от агроведомството няма повече подробности по темата. От публикация на унгарската телеграфна агенция става ясно, че позицията на Вишеградската четворка и съюзниците й предвижда на купувачите на земеделска продукция да бъде забранено едностранно или със задната дата да променят договори за доставки или да отказват такива в последния момент.

 

„Идеята е, че най-слабите според нас в хранителната верига – фермерите, които имат слаба преговорна позиция, не трябва да бъдат принуждавани от големите търговци чрез нечестни търговски практики да се съгласяват на даже по-малки маржове, отколкото имат в момента”, коментира агроминистърът на Словакия Габриела Матечна, цитирана от държавната телевизия на страната.

 

Евроскептичните политици в Източна Европа често обвиняват западните търговски вериги за това, че притискат местните производители с трудно изпълними условия и много ниски цени. Критиците на тази позиция на свой ред виждат прикрит зад загрижеността за производителите опит за протекционизъм в полза на собствениците на местни магазини, които иначе прилагат същите практики в отношенията със своите доставчици.

 

„Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да работят заедно за съвместни решения на глобални проблеми“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която участва в разширения формат на срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група в Словакия. Тя подчерта, че по този начин гласът на Страните от ЦИЕ ще бъде чуван и успехът - гарантиран.

 

btvnovinite.bg

 

 

Коментари

Новини Варна