IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
14:46 | 17 август 2018
Обновен: 00:31 | 1 март 2024

Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали

Кофите на територията на Община Елин Пелин са препълнени от близо 10 дена

По материала работи: Слав Велев
Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали

Обявяването на бедствено положение на територията на община Елин Пелин са поискали от местната администрация заради невъзможност да извозват боклука си от 9 август насам. Досега той е бил депониран в депото в Горна Малина, което към момента не работи, тъй като е в процедура по издаване на ново комплексно разрешително. От Общината в Горна Малина уточниха, че и техният боклук в момента се извозва на депото в Златица, договор с което имат и от Елин Пелин.

 

Кофите на територията на Община Елин Пелин преливат от близо 10 дена. Причината за проблема обясни заместник кметът по екология в общината Николай Савов:

 

„Депото вече една седмица не работи. Всичко резервно вече е запълнено и сме на прага на бедствено положение. Сезирали сме всички органи, изискали сме и от областния управител да обяви бедствено положение. Целта на това обявяване на бедствено положение, е, да имаме право да возим и на други депа, освен това, което е на Горна Малина“, каза Савов.

 

Според кмета на община Горна Малина Ангел Жиланов обаче и към момента двете общини могат да извозват боклука си в депото в Златица, с което имат сключен договор:

 

„Да, имаме сключен договор с депото в Златица. Колегите също имат сключен договор с депото там. Никой не е обявявал бедствено положение. Целият Благоевград депото е затворено и Дупница също. Проблемът е, че едно ново комплексно разрешително, подготовка, узаконяване и разрешаване трае между 8 месеца и 1 година“, обясни Жиланов.

 

 

В момента се работи по временно разрешаване на проблема, което трябва да отвори депото в Горна Малина до две-три седмици.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна