IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:43 | 21 август 2018
Обновен: 08:51 | 16 април 2024

91 000 учители и директори у нас, 5000 се пенсионират тази година

Най-големият недостиг на педагози специалисти се очаква през идните от 5 до 10 години

По материала работи: Слав Велев
91 000 учители и директори у нас, 5000 се пенсионират тази година

В системата на българското образованието работят 91 000 учители и директори, като 5000 предстои да бъдат пенсионирани още тази година. Това показва анализ на синдиката „Образование“ към „Подкрепа”, озаглавен „Има ли почва учителската професия“.

 

Броят на работещите пенсионери или на педагогическите специалисти във възраст 60+ заедно с „нередовните учители“ остава рекордно висок - над 7500.

 

От „кастингите“ на директорите, търсещи нови назначения, става ясно, че огромен брой от кандидатите са завършили сега или преди години, но нямат стаж по специалността. Много от кандидатите, запознавайки се отблизо с професията и на фона на заплата от 760 лева, не са ентусиазирани да станат учители. Често приемат работата в училище като временна.

 

Според анализа по някои специалности откриването и привличането на специалисти е твърде трудно. „Когато става дума за училище с ученици под средния брой, тогава е почти невъзможно, защото годишната норма от часове преподавателска заетост за учители примерно по физика, информационни технологии, музика, изобразително изкуство е много малка. Това веднага означава невъзможност тези специалисти да получават пълна заплата. Тогава се налага директорите да назначават неспециалисти, което е за сметка на качеството“, коментират от синдиката.

 

В анализа е отбелязан и дефицитът на учители, като най-големият недостиг се очаква през идните от 5 до 10 години. Основната причина е пенсионирането на половината от сега работещите. И в момента има липса на правоспособни учители с необходимите специалности, които мотивирано да започнат работа и да останат. Все по-висок е броят на неправоспособните учители по редица предмети. Прогнозата е за продължаваща негативна тенденция, отблъскваща младите хора от учителската професия. Надеждите на Синдиката на българските учители към КНСБ за хиляди млади учители, влизащи в образователната система са по-скоро наша обща мечта, която е далеч от сегашната реалност, пише в анализа. В него се посочва, че се очаква едва неколкостотин млади учители да влязат в системата, като се запазва тенденцията работилите до пет години в нея да я напускат безвъзвратно.

 

Monitor.bg

Коментари

Новини Варна