Асоциация иска разрешение за пушене в заведения срещу такса
Идеята е да се прави годишна вноска в специално обособен за целта държавен фонд
Публикувана: 6 Sep 2018 | 13:45

Заведенията да могат сами да определят дали в помещенията да е разрешено пушенето на цигари, като позволението да се обвързва с такса. Това предлагат от Българската асоциация на заведенията в официално становище до Министерството на здравеопазването и Народното събрание.Предложението е за промяна на текстовете в Закона за здравето, които се отнасят до забраната за тютюнопушене в търговски обекти - барове, дискотеки, клубове и ресторанти.

 

Баровете, ресторантите или клубовете, които изберат да допуснат пушене на цигари, ще трябва да плащат допълнителна такса. Това ще бъде месечна или годишна вноска в специално обособен за целта държавен фонд. Всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума ще обозначава със специален стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението. Ако бъдат приети предложенията на Българската асоциация на заведенията, в страната ще има прости и изпълними правила за тютюнопушене в закрити помещения. Ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури не малък приход в държавния бюджет, мотивират се от асоциацията.

 

Със събраните средства от вноските, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в нашата страна. Какъв ще бъде механизмът за изразходването на средствата ще определи Министерския съвет на Република България, посочва се в становището.Предложенията на Българската асоциация на заведенията включва също да не бъдат въвеждани санкции, които предвиждат спирането и преустановяването на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене. Предложенията в тази част целят превенция срещу корупционни и недобросъвестни практики.

 

Вчера парламентът отхвърли предложението на "Обединени патриоти" да се върнат помещенията за пушачи и непушачи в заведенията и така да се смекчи съществуващата забрана.Още при анонсирането на идеята ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима за пушене в заведенията.

 

Туроператорите също се обявиха против законодателна инициатива, според която отпада режима, забраняващ тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечение. Според браншовата организация на туроператорите високата посещаемост на заведенията, която има в момента, когато е валидна забраната за пушене на закрито, показва, че няма как тя да е в ущърб на обществените интереси и причина за сътресения в туристическия бизнес.

 

Междувременно през лятото Министерството на здравеопазването предложи още по-строги забрани за пушене на закрито с проект за промени в Закона за здравето. Съществуващите досега ограничения се разширяват - затягането на режима се отнася както за типа тютюнево изделие, така и за местата, на които ще е позволено пушенето. Предвижда се да бъде забранено пушенето на бездимни и електронни цигари на закрити обществени места. Забраната ще важи и за употреба на наргилета. Завишават се санкциите за нарушителите и се разширяват контролните органи, които да следят за спазването на правилата. Предлага се да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн.

investor.bg

Четете още: Протест срещу строежа на джамия в Атина

Коментари ( 0 )