IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:08 | 12 септември 2018
Обновен: 14:54 | 17 април 2024

Общественото обсъждане на закона за хората с увреждания продължава до 26 септември

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага отпадане на квотата за наемане на инвалиди

По материала работи: Слав Велев
Общественото обсъждане на закона за хората с увреждания продължава до 26 септември

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага отпадане на квотата за наемане на хора с увреждания за предприятията с персонал до 50 души и приемане на обща квота за фирмите с над 50 работници, в размер на 2 процента от персонала. Това е записано в позиция на работодателската организация във връзка с общественото обсъждане на закона за хората с увреждания.

 

Според организацията предложените в момента диференцирани квоти за фирмите, според броя на работниците, поставят в неизгодна позиция по-малките от тях. Така например изискването за наемане на един човек с увреждания в предприятия с персонал от 26 до 50 души, означава че при работодател с 26 заети това е 3,85 процента от работещите, при предприятие с 51 заети изискването за двама души прави 3,9 процента, а за фирмите с над 100 души квотата е само 2 процента.

 

Подобен подход е дискриминационен и порочен, отбелязват от Асоциацията, и призовават за съобразяване с тяхното предложение. Като допълнителен аргумент за отпадане на квотата за най-малките фирми от работодателската организация посочват, че в тези фирми изискванията към работниците са по-високи по отношение на взаимната им заменяемост и това би създало дискомфорт за хората с увреждания.

 

Общественото обсъждане на закона за хората с увреждания продължава до 26-ти септември.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна