Всеки ден у нас на пътя: По един пострадал ученик
Най-много инциденти стават в София, Варна и Пловдив
Публикувана: 12 Sep 2018 | 21:26

348 е броя на ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години за 2017-та година, сочат данните на МВР. С други думи това означава, че всеки ден на пътя у нас има пострадал по един ученик.

 

Като цяло според статистиката общият брой произшествия с пешеходци в България възлиза на 1 847 или 26,8% от всички ПТП-та в страната с пострадали, загинали и ранени.

 

Статиката показва, че за последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях.

 

Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите. Именно затова е важно пешеходците да пресичат само на  пешеходни пътеки и указаните за това места.

 

Най-много инциденти е имало в София – 913, следвана от Варна – 532, Пловдив – 511, Русе – 209 и Бургас – 206.

 

За запазването на живота на пешеходците и само дни преди старта на новата учебна година, за 14-та поредна година стартира кампанията "Убий скоростта, спаси дете".

 

Тя има за цел да насочи вниманието на обществото, и в частност водачите на моторни превозни средства, към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца. Инициатор е радио FM+, а подкрепа към инициативата има от няколко общини и големи фирми у нас.

 

http://dnes.bgDnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )