IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:58 | 18 септември 2018
Обновен: 09:27 | 16 април 2024

Радев даде скъпите съдебни такси на Конституционния съд

"Законността е условие за съществуване на държавата"

По материала работи: Слав Велев
Радев даде скъпите съдебни такси на Конституционния съд

Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване.

 

С този аргумент президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за  изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

 

Президентът наложи вето на поправките, но то бе преодоляно от депутатите. Тогава и от левицата се заканиха да сезират КС.

 

В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел.

 

Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита, изтъква президентът.

 

Държавният глава оспорва и разпоредби, според които се въвежда принципът на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция. Според него това не съответства на Конституцията и на международни договори, в които публичността на съдебните заседания е съществен принцип на правораздаването.

 

Президентът оспорва още въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

 

Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права, изтъква още президентът.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна