IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:58 | 19 септември 2018
Обновен: 04:07 | 1 март 2024

България да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция, призовават граждански организации

Подписахме документа на 21 април 2016 г.

По материала работи: Слав Велев
България да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция, призовават граждански организации

Над 50 организации призовават България да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция. Апелът им е страната ни да не подкрепя присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията.

 

Над 50 граждански организации изпратиха писмо до управляващите, с което ги призовават да оттеглят подписа на България от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция.

 

 

В писмото се казва, че България следва да оттегли подписа си, поради това, че той изразява нейното намерение да се обвърже с договор, който Конституционният съд е обявил за противоконституционен и несъответстващ на най-висшия закон в държавата - Конституцията.

 

България подписа Истанбулската конвенция на 21 април 2016 г. Подобно подписване, съгласно международното публично право и по-конкретно Виенската конвенция за правото на договорите, се прави в израз на намерение за ратифициране на задълженията на подписания договор. В Отвореното писмо до представители на изпълнителната власт вносителите апелират за предприемане на необходимите действия България да оттегли подписа си без по-нататъшно забавяне. Гражданските организации призовават управляващите да не подкрепят присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция в Съвета на Европа.

 

 

В заключение авторите на писмото напомнят за необходимостта от поемане на политическа отговорност, относно съблюдаване решението на Конституционния съд и настояват да не се предлагат законодателни промени, които пряко или косвено въвеждат джендър идеологията.

 

Писмото е подкрепено и от над 1580 граждани на платформата за петиции civilactionbg.com.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна