IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:21 | 19 септември 2018
Обновен: 05:13 | 19 април 2024

Контрабандните цигари – под 5%

Така ставаме с най-ниско ниво контрабанда в целия ЕС

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Употребата на котрабандни цигари в България стремглаво пада, показва ново изследване. Делът на контрабандните цигари е паднал до 4,7% през второто тримесечие на 2018 г. За сравнение през 2010 г. същия дял е бил 34,5%.

 

Това съобщиха от инициативата "Срещу незаконната търговия", която обединява големите тютюнопроизводители и вносители на цигари в България. Това е на практика рекордно нисък процент, който се постига за първи път.

 

В края на 2017 година делът на контрабандните цигари на пазара е бил 6,6 на сто, а преди една година - 7%, сочат данните на организацията. През 2010 година контрабанднните цигари са заемали 34,5 на сто от пазара, посочва БТА.

 

България е на практика с най-ниско ниво на контрабанда на цигари в целия ЕС за второто тримесичие на 2018 г., показват данни от изследването.

 

"Очаквам през следващите месеци този нисък процент на цигарената контрабнада да се задържи. Не мога да не поздравя колегите от МВР, които разкриха напоследък 4 нелегални цигарени фабрики. По същия начин работим и за алкохола, горивата, захарта и месата", коментира премиерът Бойко Борисов.

 

"Тези резултати са показателни и за корупцията в страната, защото контрабандата стига чак до политици. За да има контрабанда на цигари, задължително има митничар, полицай, граничен полицай, прокурор и разбира се - политически чадър", каза още Борисов.

 

На представянето на резултатите присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър в оставка Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов и гостуващият в страната главният прокурор на Бавария Райнхард Рьотле.

 

Вчера премиерът увери, че делът на контрабандата на цигари ще спадне под пет процента. Той напомни, че когато правителството е дошло на власт, този дял на контрабандата е бил 34 процента.

 

"Сега, след като ударихме такова голямо количество нелегални фабрики, ще спадне под пет на сто" , категоричен бе Борисов.

 

Добрите резултати в борбата с контрабандата и корупцията ще позволят от 1 януари с 10 на сто да се увеличат заплатите в бюджетния сектор, отбеляза още премиерът.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна