IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:34 | 20 септември 2018
Обновен: 17:50 | 18 април 2024

Депутатите гласуват оставките и назначенията на трима министри

Очаква се след като бъдат гласувани оставките им, Нанков, Радев и Московки да се върнат в парламента като народни представители

По материала работи: Слав Велев
Депутатите гласуват оставките и назначенията на трима министри

Очаква се днес парламентът да гласува да бъдат освободени от постовете си министрите в оставка на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. На тяхно място депутатите ще изберат предложените от премиера Бойко Борисов кандидати за нови членове на правителството съответно Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

 

 

По искане на министър-председателя в последния ден на август оставки подадоха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на транспорта Ивайло Московски. На брифинг след това Радев и Нанков изтъкнаха, че с този акт поемат политическа отговорност за трагедията край Своге на 25 август, когато при автобусна катастрофа загинаха 17 души.

 

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви решението на управляващите тримата подали оставки министри да бъдат освободени. Министър-председателят представи и предложенията за нови министри на местата на подалите оставка. Премиерът номинира досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов за министър на ведомството. За министър на транспорта бе предложен заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. За бъдещ регионален министър пък премиерът предложи настоящия депутат от ГЕРБ Петя Аврамова. В сряда миналата седмица обаче не се стигна до гласуване на кадровите промени в кабинета, тъй като нямаше постъпил указ от държавния глава за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Радев обясни, че не може да подпише указа преди да е извършена съгласувателна процедура, каквато изисквали правилата. От думите на Радев се разбра, че веднага след като това бъде изпълнено, той ще подпише документа. Действията на държавния глава накараха мнозина да заговорят за напрежение и дори „война“ между институциите в последните дни, което той категорично отрече.

 

И докато промените се бавеха, един от кандидатите за министри – Александър Манолев, декларира след “мъжки разговор“ с премиера, че иска кандидатурата му да бъде оттеглена, а като аргументи изтъкна „атаки срещу него от определена група“.

 

Така се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър. Управляващите посочиха за бъдещ член на кабинета с ресор транспорт, информационни технологии и съобщения досегашният председател на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.

 

 

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Маринов и това позволи персоналните промени в кабинета да бъдат направени от депутатите.

 

Очаква се след като бъдат гласувани оставките им, Нанков, Радев и Московки да се върнат в парламента като депутати.

Коментари

Новини Варна