IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
18:13 | 25 септември 2018
Обновен: 07:16 | 17 април 2024

Най-честият проблем: Пестицидите тровят храната на българина!

Салмонела от пилешко и живак в риба меч мъчат европееца

По материала работи: Слав Велев
Най-честият проблем: Пестицидите тровят храната на българина!

Следи от пестициди са най-честият проблем в менюто на българина. За това съобщава Европейската комисия в годишен доклад за работата на системата й за ранно предупреждение за безопасност на храните и фуражите.

 

Според доклада българските власти са осведомили Брюксел за 109 случая на опасни храни. 77 пъти е ставало дума за следи от пестициди, 15 за микотоксини и в 10 случая за опасни добавки и оцветители.

 

Пестицидите изглеждат основно български проблем с най-високо съотношение в целия ЕС. След нас е само Италия, където пестицидите саа трети по важност риск при храните. Като резултат плодовете и зеленчуците са най-често сигнализирания вид храна от българските власти към европейските партньори през миналата година.

 

По брой задействания на системата за предупреждение за плодове и зеленчуци България е инициатор на най-много предупреждения в целия ЕС - 84. Следват 14 сигнала, задействани за опасни ядки и семена. В 55 случая на пестициди, нотифицирани от България, става дума за внос на сладки чушки от Турция.

 

Като цяло ЕС страда най-вече от салмонела от пилешко (най-често прясно) и от високите нива на живака при рибата меч. Следват афлатоксините, откривани в ядките и фипронилът в яйцата - най-големият единичен скандал през миналата година.

Завишени нива на фипронил в яйцата, произлизащ от почистване на птицеферми със забранени вещества в Белгия и Холандия, обхвана цяла Европа, включително и България, където бе открит заразен внос на яйчен прах.

 

Салмонелата е най-често докладваният патоген в храната в ЕС (207 случая и 473 от внос). Месото и месните продукти, както и яйцата, преобладават като повод за тревога. Листерията, откривана основно в пушени риби и сирене, eшерихия коли - в морски продукти и нововирус в стридите, са също често срещани болестотворни бактерии в храните.

 

Тежките метали са намирани основно в риба от Испания. Италия е нотифицирала най-много случаи с високо съдържание на живак в риба меч, съобщава докладът. Други тежки метали, които се намират в рибните продукти са живак и кадмий.

Алергените, най-често са съобщавани в мляко, глутен, соя и ядки, откривани предимно в зърнени и тестени продукти.

 

За първа година рисковете от вносни храни са по-големи от тези от европейските. Бразилия, Турция и Китай са страните, от които са внесени най-голяма част от продуктите, които след това са сигнализирани като опасни. Следват ги Индия и САЩ.

 

От 3832 случая, докладвани през системата за ранно предупреждение на ЕС, 942 са представлявали сериозен здравен риск за хората, 1588 са внос, спрян на границата като опасен.

 

 

http://dnes.bg

 

 

 

Коментари

Новини Варна