Децата стоят пред екрана 25 часа седмично
Статистиката: Всяко четвърто българче с наднормено тегло
Публикувана: 11 Oct 2018 | 15:25

Децата до 10 години не бива да прекарват повече от час дневно пред монитора. Това обаче не винаги е така, стана ясно от доц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

 

Въперки това българските деца на възраст 6-9 години са пред някакъв екран 25-26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, посочи доц. Светослав Ханджиев от сдружението, цитирайки данни от проучване в 7 европейски държави.

 

Всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло, каза още Ханджиев, но добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата.

 

Сред момчетата обаче се увеличават случаите на свръхтегло. Лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години и заседналият начин на живот са сред рисковите фактори за наднормено телго, развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 

България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко, но на второ място по консумация на плодове, посочи още Ханджиев, цитиран от БТА.

 

Продължителността на нощния сън на децата до около 10-годишна възраст трябва да бъде близо десет часа и половина, подчерта доц. Стайкова. Сън в рамките на 8-9 часа нощем е достатъчен за учениците в 9-11 клас.

 

Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяване, което води до над 195 усложнения. Най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )