IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
17:54 | 15 октомври 2018
Обновен: 09:54 | 16 април 2024

Търговският регистър отново може да спре

Причината - изчерпване на мястото в системите за съхраняване на данни

По материала работи: Борис Проданов
Търговският регистър отново може да спре

Търговският и Имотният регистри могат да спрат да функционират до 20 дни, пише "24 часа". Причината - изчерпване на мястото в  системата за съхраняване на данни.

 

От обявена обществена поръчка от Агенцията по вписванията ("Надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни DELL EMC Unity 400") става ясно, че спешно е необходим допълнителен ресурс от 120 терабайта за осигуряването на нуждите на съществуващите информационни системи. 
 

Дисковото пространство е необходимо и за предотвратяването на възможности за сривове, посочва се още в обществената поръчка.


Агенцията по вписванията припомня срива на Търговския регистър от 9 август тази година. 
 

Тогава от агенцията посочиха като причина за срива дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския регистър. Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.
 

Става ясно, че към момента свободното дисково пространство в Информационния център е приблизително около 30 терабайта.

 

Свободното пространство в Резервния информационен център е около 20 терабайта.

 

При всекидневните дейности това пространство намалява с бързи темпове - с 1.5 терабайта на ден. 
 

Това се налага и заради седмичните архивни и резервни копия и реализацията на проекти, свързани с надграждането на Търговския и на Имотния регистър.

 

"Това означава, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в информационния център ще свърши, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни. Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата IT инфраструктура на агенцията. За да се избегне спиране на работата на регистрите в рамките на следващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 терабайта допълнителен дисков ресурс.
 

Най-ефективно от гледна точка на технология и разходване на бюджетни средства това може да стане чрез надграждане на съществуващите масиви за съхранение за данни Dell EMC Unity 400 в ИЦ и РИЦ", пише още в поръчката.


Като причина за недостиг на дигитално пространство се посочват и проверките от компетентните държавни органи във връзка със срива. 

 

"Указано е да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи от информационните системи до приключване им (на проверките - бел. ред.), което допълнително води до блокиране на още 80 терабайта от наличния ресурс", пише също в мотивите на поръчката.

 

Агенцията пояснява, че спешната необходимост от допълнително дисково пространство не е заради нейно действие или бездействие и не може да ѝ се вменява вина. 
 

Към датата на първия срив на дисковите масиви никой не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че то ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство, обосновават се от агенцията.

 

Това е и причината настоящата поръчка за допълнителни дискови пространства да е с покана на участие в процедурата по договаряне.

 

Покани са изпратени до четири фирми - "Сиенсис" АД, ССАРМ ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс" ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД.

 

Стойността на поръчката е 190 хил. лв. Всяко отлагане на доставката е свързано със значими рискове от последващо блокиране на търговския оборот в страната, алармират от Агенцията по вписванията.

 

Припомняме, че Търговският регистър се срина на10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

 

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

 

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително.

 

Премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради срива. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

 

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август. Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани по случая.

 

На 17 август беше възстановено и подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

 

Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна