IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:50 | 16 октомври 2018
Обновен: 11:23 | 17 април 2024

Условна присъда за убити на тротоара. Обвинението протестира

Реакцията на прокуратурата идва след емоционалното писмо на Янко Енев

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Facebook

Окръжната прокуратура във Велико Търново протестира скандалната присъда на Окръжния съд в старата столица на Антон И. от Горна Оряховица, който помете и уби на тротоара двама души, а трети рани тежко.

 

За причинената трагедия на виновния шофьор магистратите наложиха условно наказание, пише "Труд".

 

Само ден преди реакцията на държавното обвинение, бащата на убития на тротоара Красимир Енев /19 г./ изрази разочарованието си от родното правосъдие в покъртително писмо. Янко Енев припомни, че с присъда от 2 октомври съдът е признал подсъдимия Антон И. за виновен в това, че на 13 октомври 2017 г. около 22:50 часа в железничарския град, при управление на лек автомобил "Тойота", нарушил правилата за движение, като превишил допустимата скорост за населено място от 50 км/ч, движейки се с 72 км/ч. Следствие на това не овладял автомобила, напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, където блъснал движещите се пешеходци Димитър Д. и Красимир Енев.

 

Съдът е разгледал делото при условията на съкратено съдебно следствие и на основание Наказателния кодекс определил на Антон И. наказание в размер на четири години и шест месеца условно с 5-годишен изпитателен срок. Същият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

 

"Прокуратурата е преценила, че присъдата на Окръжен съд – Велико Търново, в частта относно определяне размера на наказанието лишаване от свобода и неговото отлагане на изпълнението, е неправилна и незаконосъобразна. За извършеното престъплението в НК е предвидено наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години", заявиха от Окръжната прокуратура в болярския град.

 

Държавното обвинение излага в протеста си, че определеното наказание не съответства на причинения престъпен резултат – смърт на две лица и телесна повреда на трето, поради което протестира присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново с искане да се увеличи наложеното наказание на подсъдимия, без прилагане на института на условното осъждане.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна