IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
17:34 | 17 октомври 2018
Обновен: 09:58 | 16 април 2024

На хоризонта: Трети вариант за здравна реформа!?

БЛС иска промените да не водят до стрес в системата

По материала работи: Слав Велев
На хоризонта: Трети вариант за здравна реформа!?

Според Българския лекарски съюз /БЛС/ би могло да изскристализира дори трети вариант за промяна в здравноосигурителния модел, който да вземе положителните моменти и от двете предложения на здравния министър Кирил Ананиев.

 

За съсловната организация обаче е най-важно оптимизацията на здравноосигурителния модел да не доведе до сътресения в системата. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

 

Той настоя, че от БЛС ще участват активно в работните групи и договорянето на стабилността в системата.

 

"Нашето мнение е, че би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща и от единия, и от другия. При всички случаи трябва да има солидарност, защото в нашата държава не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване", каза Маджаров.

 

Шефката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова определи разговорите с БЛС като ползотворни и настоя, че темата за здравеопазването трябва да бъде на експертно ниво, а не да се политизира.

 

Дариткова изрази надежда и БСП да участва този път в дебатите по вота на недоверие и да направят разумни предложения.

 

"Ние сме готови винаги за дебат и с аргументи ще се опитам да оборя мотивите на опозицията. Ако целта на опозицията е благородна, може да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус, но за съжаление досега във "Визия за България" не съм видяла такива", заключи тя.

 

Дариткова пое ангажимент и да направи всичко, за да се внесат бързо законовите промени, които да улеснят донорството у нас. Тя обаче настоя, че за да се развие активното донорство, трябва да има диалог с експертите и обществото.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

 

Коментари

Новини Варна