IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
17:21 | 17 октомври 2018
Обновен: 09:58 | 16 април 2024

По-леки условия за лов на дива свиня приеха министрите

С промените отпада изискването лесничеи да присъстват при индивидуален лов на дива свиня в ловностопанските райони

По материала работи: Слав Велев
По-леки условия за лов на дива свиня приеха министрите

Промените в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча приеха министрите от кабинета "Борисов-3".

 

С промените отпада изискването лесничеи да присъстват при индивидуален лов на дива свиня в ловностопанските райони, предоставени на ловните дружини, съобщиха от МС.

 

Промените са заради спешната необходимост от редуциране броя на дивите свине в страната, за да има превенция на заболяването африканска чума по свинете.

 

При индивидуален лов на дива свиня в държавните ловни стопанства и ловностопанските райони към държавните горски стопанства, изискването за присъствието на длъжностно лице остава, когато лова се провежда по линия на организирания ловен туризъм., съобщиха от МС.

 

 

Припомняме, през лятото бяха регистрирани огнища на чума по свинете в области на Румъния, които са близо до България. Тази причина бе изтъкната за построяването на километри ограда по сухопътната ни граница с Румъния.

 

Фирма, участвала в доставките на колчета за тази ограда, се оказа близка до директора на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и той подаде оставка.

 

На 31 август бе съобщено, че има първи случай на положителна проба на заразени с африканска чума прасета у нас. Огнището бе регистрирано в село Тутраканци, община Провадия, област Варна. Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип "заден двор" е постъпил в БАБХ на 30 август 2018 г.

 

На 4 септември областният управител на Варна заяви, че пробите са отрицателни.

 

През септември от ведомството на Румен Порожанов съобщиха, че оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично. На заседанията ще се предлагат мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

 

news.bg

 

 

Коментари

Новини Варна