IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
13:43 | 21 октомври 2018
Обновен: 10:01 | 16 април 2024

Възстановено е водоподаването в Лом и близките села

С три дни предсрочно е направено свързването на новия със стария водонапорен водопровод

По материала работи: Борис Проданов
Възстановено е водоподаването в Лом и близките села

От тази сутрин подаването на вода към бедстващия град Лом и близките села Замфир, Сливата, Орсоя и Добри дол е възстановено, съобщиха от общината в крайдунавския град.


Благодарение на денонощната работа на аварийните екипи в района на помпената станция край село Добри дол с три дни предсрочно е направено свързването на новия със стария водонапорен водопровод. Така днес около обяд се очаква водата да стигне до ниските части на Лом и приземните етажи на къщи и блокове, а около полунощ - до високите части и последните етажи. От общината предупредиха, че в първите часове водата ще е мътна и с повишено съдържание на хлор и няма да е годна за пиене.


Раздаването на питейна вода в Лом ще продължи и днес - на 15 пункта в центъра и различните квартали на града ще бъдат доставени 54 270 литра вода, осигурени за хората безвъзмездно от община Лом, БЧК, а също от общините Гоце Делчев, Брацигово и Ямбол. Безплатна бутилирана питейна вода ще се раздава и в селата Замфир, Сливата, Орсоя и Добри дол. Ще продължи и доставката на вода за битови нужди с водоноски, уточниха от общината в Лом. 


Ваканцията на учениците и на децата в детските градини и ясли в Лом ще продължи и утре. Ще бъде направена дезинфекция на санитарните помещения в сградите им, а в първите дни за детски градини, ясли и за детските млечни кухни ще бъде осигурена бутилирана минерална вода, която ще се използва за пиене и готвене. Работата на общинският кризисен щаб ще продължи до отмяна на бедственото положение, уточниха от общината управа.


Водата в Лом спря на 16 октомври т.г., когато се спука довеждащ до града водопровод, а бликналата вода с дебит 200 литра в секунда изкопа голяма пропаст под него и направи невъзможно възстановяването му. На 17 октомври общината в Лом обяви бедствено положение, затворени бяха училища, детски градини и ясли и детски млечни кухни.


БТА

Коментари

Новини Варна