IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:34 | 5 ноември 2018
Обновен: 00:49 | 26 април 2024

Разграбват храната от гробища в Самоков

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Novini247

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип, показващ как на групи хора разграбват храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

 

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

 

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

 

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците. Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

 

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

 

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

 

"Има охрана – около 15 души. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред NOVA.

 

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

 

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

 

Dnes.bg 

Коментари

Новини Варна