IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
14:08 | 6 ноември 2018
Обновен: 08:41 | 9 април 2024

За шест месеца българският износ за Китай расте с 10%

“Национална компания индустриални зони” и град Нинбо да правят съвместна индустриална зона в България договори икономическият министър Емил Караниколов

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Министерство на икономиката

За последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а само през първите шест месеца на тази година нараства с 10% спрямо същия период на 2017 г. и възлиза на 366,7 млн. долара.

 

Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов, при посещението си на българския щанд на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки (CIIE), който се провежда в Шанхай, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

 

Министърът е на посещение в Китай, начело на бизнес делегация, в която влизат представители на 32 български компании-изложители, които представят своите стоки и услуги в секторите – хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги.

 

В първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки участват над 130 държави, а българското национално участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерство на икономиката.


Икономическият министър подчерта, че страната ни участва в панаира с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар.

 

„Считаме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и ще продължим да работим усилено тази тенденция да продължи и занапред“, допълни той.

 

Българският щанд беше посетен и от европейския комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис, информираха от Министерството на икономиката.

 

Икономическият министър се срещна с Джън Шанджие, секретар на Нинбо и двамата се договориха “Национална компания индустриални зони” и представителите на бизнеса на китайския град да създадат в България съвместна индустриална зона. Като първа стъпка, българската държавна компания и китайските ѝ  партньори ще подготвят и подпишат меморандум, в който определят конкретните действия на страните.

 

Емил Караниколов и  Джън Шанджие обсъдиха и търговско-икономическото сътрудничество в рамките на инициативата "16+1".

 

От 2014 г. Нинбо е домакин на ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат "16+1", в което Министерство на икономиката чрез ИАНМСП организира всяка година българско национално участие.

 

Провеждането на Китайския международен панаир за вносни стоки (CIIE) беше обявено от президента на Китай Си Дзинпин през май 2017 г. в рамките на първия диалог на високо ниво на форума “Един пояс, един път”, проведен в Пекин.

 

Организацията на форума се осъществява от Министерството на търговията на Китай и специално бюро, създадено към министерството, както и от Община Шанхай. В първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки ще участват над 130 държави, включително всички държави членки на ЕС.

 

Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна