IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
12:05 | 8 ноември 2018
Обновен: 17:35 | 16 март 2024

Борисов обсъди във Финландия руски реактори в енергетиката

Премиерът ни се разбрал с колегата си Сипила за образователен обмен

По материала работи: Слав Велев
Борисов обсъди във Финландия руски реактори в енергетиката

Снимка: Правителствена пресслужба

България и Финландия ще разширят сътрудничеството си в енергетиката, образованието, туризма, стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и колегата му Юха Сипила в Хелзинки."Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера", обясни българският премиер.

 

Борисов изтъкна, че Финландия има най-доброто образование, а първото наше училище, с което ще има обмен между учители и ученици, ще бъде Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас.По темата за сигурността Борисов посочи, че двете страни са модел за опазване на външните граници на ЕС.

 

Отчетено е двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. "Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.", каза той.Финландският министър-председател пък поздравил премиера ни за успеха на първото Българско председателство, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер е във Финландия, за да гласува за бъдещия председател на Европейската комисия. Борисов обеща подкрепа на кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер. Негов опонент за номинацията е зам.-шефът на Европейската инвестиционна банка Александър Стуб.

 

dnes.bg

Четете още: Всичкият спанак с татул е изтеглен от търговската мрежа

Коментари

Новини Варна