IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
14:18 | 15 ноември 2018
Обновен: 01:01 | 26 април 2024

Петролният бранш обеща: Търсим мерки за по-евтино гориво!

Това увери изпълнителният директор след среща с Томислав Дончев

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Мерки за нормализиране на пазара и за намялване на цените на горивата обеща да предприеме Българската петролна и газова асоциация. Това стана факт на извънредна среща в МС с вицепремиера Томислав Дончев.

 

До края на деня мерките ще бъдат съгласувани и с Управителния съвет на асоциацията, увери нейният изпълнителен директор Андрей Делчев.

 

"Това, което обсъждаме, е включително мерки, които изискват държавна намеса. В смисъл - някои от тях промяна в законодателството, тоест не е нещо, което може да се случи в рамките на ден, два. Има и такива мерки, но има мерки, които изискват промяна в законодателството", посочи Делчев пред БНТ.

 

Той допълни, че от Асоциацията се съобразяват със Закона за защита на конкуренцията.

 

"Никой да не остава с грешното впечатление, че отиваме, разбираме се петролната асоциация нещо. И автоматично то има отражение върху цените. Такова нещо няма да се случи", отсече той.

 

От петролния бранш бяха лаконични – поевтиняването на горивата от последните дни не било в резултат от протестите, а отразявало тенденцията на световните пазари.

 

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата", каза Делчев.

 

На министър Дончев от асоциацията са представили и анализ, а и предложения за стабилизиране на пазара, но предстои те да бъдат съгласувани с всички членове в асоциацията и след това представени на обществеността.

 

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС ще бъдат обсъдени от членовете на асоциацията.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна