IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:45 | 16 ноември 2018
Обновен: 10:41 | 16 април 2024

Съдбата на къщата на Яворов остава неясна

Съдебни спорове и забрани спрели кмета Фандъкова

По материала работи: Слав Велев
Съдбата на къщата на Яворов остава неясна

Точно преди месец домът на Яворов бе изваден за публичен продан от съдебен изпълнител. Столичната община обеща, че ще отпусне средства за да се сдобие с къщата, но кметът Йорданка Фандъкова се отказа от покупката на имота, заради съдебни спорове и забрани. Днес, съдбата на Яворовата къща, е неизвестна.

 

Не е ясно колко души са подали документи за търга. Който обаче се сдобие с нея, ще трябва да запази сегашния й вид, тъй като тя е културна ценност, защитена от закана.

 

Общината заяви намерение или те, или държавата да купят къщата, чиято обявена стойност е 1 628 758 лева. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото за къщата-музей, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

 

"Столична община продължава да има твърда воля да купи имота. На този етап това е невъзможно, поради юридически причини. За да бъде за нас чиста тази публична продан, за да защитим интереса на данъкоплатеца, трябва да приключи съдебния спор, който в момента е във ВКС, който би могъл да обяви продажбата за недействителна. Няма как парите на данъкоплатеца да ги инвестираме в рискова сделка", обясни пред Bulgaria ON AIR зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

 

Васил Пенчев, настоящ притежател на имота, обясни, че вината за ситуацията не е негова, а произлиза от желанието на старите собственици той да изплати кредит, който те някога са теглили. Пенчев обаче е отказал. Мъжът обясни още, че къщата има нужда от сериозен ремонт и конструктивни укрепвания.

 

"Най-големият проблем е, че ние не можем да получим разрешение да инвестираме парите на данъкоплатеца до приключване на съдебния спор. За да го купи Общината, делото във ВКС трябва да приключи. За нас е важно да го придобием по един чист, законен и прозрачен начин", заяви зам.-кметът по културата.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна