IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:13 | 17 ноември 2018
Обновен: 22:09 | 14 март 2024

Изпитват кандидатите за чиновници на четене с разбиране

И въпроси с картинки ще бъдат включени в двата часа препитване

По материала работи: Слав Велев
Изпитват кандидатите за чиновници на четене с разбиране

Четенето с разбиране - дисциплината, която редовно препъва българските ученици на тестовете PISA, вече ще се ползват и за подбор на чиновници за държавната администрация.

 

От 1 октомври 2019 г. кандидатите за държавна служба ще минават централизиран тест, за да се прецени дали са годни за чиновници. Тези тестове ще се правят от Института по публична администрация, пише "24 часа".

 

След това второ препитване във ведомството, където иска да работи кандидатът, ще преценява дали е подходящ за конкретната позиция, пише Dnes.bg.

 

Вече са готови тестовете за централизирания кръг, обяви в четвъртък Николай Николов от консорциума “Психометрика”, който бе нает от Министерския съвет да подготви промяната в системата за подбор на чиновниците. С тестовете ще се проверяват общите компетентности и знания на кандидатите за чиновници, както и способностите им за работа с компютър, обясни Николов.

 

Вариантите на изпита ще са различни в зависимост от това за каква позиция се кандидатства - висша ръководна, ръководна или експертна.

 

В тестовете ще са включени освен въпроси, които да проверяват доколко кандидатите за чиновници познават законодателството, и такива за преценка дали имат аналитично мислене, стратегически възможности или пък способности да извличат информация от текст.

 

Примерните въпроси включват изчитане на текст с дължина на една страница и отговори на въпроси по него, за да се покаже дали кандидатите могат да четат и разбират текстове. Таблици, по които могат да се очертаят тенденции, пък ще демонстрират способностите им за аналитично мислене. Един от примерните въпроси, показани от Николов, бе да се отговори на база статистически данни дали алкохолът и цигарите или храните поскъпват повече за период от 10 г.

 

За по-ниските нива държавни служители препитването ще включва и абстрактни логически задачи от типа “Коя картинка допълва поредицата”, каквито попълват и децата в предучилищна възраст за логическо мислене.

 

Включени са още казуси, които ще проверят способностите за работа в екип или за наемане на хотел за семинар, които пък показвали управленски умения.

 

Частта за проверка на компютърните умения трябва да разкрие дали желаещите да станат чиновници могат да работят с програми за текстова обработка, таблици и пр., главно от пакета на “Майкрософт”.

 

Тестовете ще се държат на компютър в специални стаи на Института по публична администрация. Изпитни стаи ще има както в София, така и в други големи градове.

 

Вече са подбрани и 25 души за квестори на изпитите за чиновници. Те били преминали специални проверки за интегритет, за да е сигурно, че няма да подсказват на изпитите.

 

“По този начин ще се осигурява равен старт на всички, каквато е и целта на централизирания конкурс. И няма да е важно кой човек познаваш и в коя администрация е той”, заяви Николов.

 

Тестът за чиновници ще продължава 2 часа, от които ще се отделят 10 минути за инструктаж. Няма да има оценки, а само взел и невзел, обясни Николов.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна