IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:09 | 19 ноември 2018
Обновен: 02:20 | 26 март 2024

Омбудсманът: Държавата да създаде конкурентна среда на пазара на горива

Екотаксите се събират от частни фирми при липса на контрол и прозрачност за инвестирането на средствата, каза Манолова

По материала работи: Пламен Янков
Омбудсманът: Държавата да създаде конкурентна среда на пазара на горива

Държавата трябва чрез законодателството да създаде условия за конкурентна среда при пазара на горива у нас. Това каза омбудсманът Мая Манолова по Нова телевизия по отношение на цените на горивата у нас.

 

По думите на Манолова вече всички български граждани са наясно какви са причините в България цените на горивата да не са постоянно най-ниските в Европа при положение, че имаме най-ниския акциз и най-ниските производствени разходи в цяла Европа.

 

“От различните информации и анализи стана ясно, че в 32 европейски страни има по-ниски цени на бензина, а по отношение на дизела става дума за 11 страни. Тази ситуация не е справедлива по отношение на българските граждани. Очевидно е, че държавата не определя цените на горивата. Това, което може да направи тя, е да създаде конкурентна среда за естествено регулиране на цените и падането им на по-ниски нива. Има проблем с конкуренцията”, коментира общественият защитник. 

 

„Всички сме наясно, че живеейки в пазарна икономика, единственият начин е да се стимулира конкуренцията”, посочи още Манолова. И допълни, че държавата дължи отговор на въпроса дали е достатъчна конкуренцията в сектор "Горива" по отношение на данъчните складове, търговията, осигурява ли законодателството достатъчно гаранции за разширяване на конкуренцията, за собствеността и управлението на данъчните складове, има ли достатъчно възможности за внос.

 

Манолова коментира и данъка върху старите коли. Тя обясни, че в изпратено от нея становище още при внасянето на предложението за данъка е посочила, че това е непосилна тежест за българските граждани и че хората не избират нарочно да си купят стар автомобил, а те просто нямат друга възможност. По думите й от това, че непрекъснато се повишават екотаксите и сега опитът да се повиши данъка върху старите автомобили - това няма да направи хората по-богати и в състояние да си купят по-нови автомобили. Това няма да доведе до ефекта, който е заложен предварително, каза Манолова.

 

Реален резултат от екотаксите няма, категорична бе тя. Те се събират от частни фирми, но върху начина, по който се инвестират тези пари няма никакъв контрол, няма публичност и прозрачност.

 

"Протестите са гражданско право и винаги имат конкретни поводи. Социалното напрежение никак не е малко, социалното страдание, което буквално затиска хората, става все по-нетърпимо, така че за мен тези протести имат и своето основание и обяснение и своите справедливи каузи, каза Манолова по повод протестите, обхванали страната през последните две седмици.

 

"Хората ги боли най-много за нарушенията на техните права", добави тя.

 

Investor.bg

 

Четете още:

 

Спад в цената на бензина, дизелът се държи

Коментари

Новини Варна