IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:16 | 21 ноември 2018
Обновен: 13:19 | 20 април 2024

САЩ смятат: Изтребителите F-16 – идеални за българската армия!

Посланик Рубин: Сътрудничеството ни във военната област е от 1990 г.

По материала работи: Слав Велев
САЩ смятат: Изтребителите F-16 – идеални за българската армия!

Ако България реши да купи изтребители F-16, това ще е най-добрата инвестиция, не само за въоръжените сили, но и за страната като цяло, заяви американският посланик Ерик Рубин на бизнес-среща на тема "САЩ и България: укрепване на стратегическото партньорство", организирана от Американската търговска камара в България.

 

"Правителството на САЩ изразява подкрепата си за участието на Локхийд Мартин в конкурса за избор на многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият модел F-16 Block 70, произвеждан от компанията, е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България",  каза посланик Рубин, цитиран от Американската търговска камара.

 

Той поясни, че "Локхийд Мартин" е световноизвестна компания от САЩ, която е лидер в областите на сигурността, авиацията и космонавтиката.

 

Новият F-16 Block 70 предлага непосредствена оперативна съвместимост с редица съюзници от НАТО – в т.ч. и съседните на България държави Гърция, Румъния и Турция, както и с Хърватия, Полша и Словакия.

 

"Придобиването на F-16 ще подобри значително способностите на България в отбранителното сътрудничество, както и в ангажиментите на страната и ученията, в които страната участва със САЩ, други съюзници в НАТО и партньори", посочи още Рубин.

 

"С около 700 самолета F-16 на въоръжение във военновъздушните сили на НАТО в Европа, самолетът е водещ пример за изтребител и е стожер на отбраната, както на национално ниво, така и в рамките на НАТО и Европа.“ – посочи на свой ред Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на програмата на F-16. Той посочи, че F-16 Block 70 представлява най-усъвършенствания изтребител F-16 до днес.

 

Припомняме ви, че в0 началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

 

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

 

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

 

Преди отварянето на офертитет президентът Румен Радев настоя да се запази "радиомълчание". Премиерът Бойко Борисов постави условие изтребителите да са нови, а не втора ръка.

 

Бившият държавен глава Росен Плевнелиев пък видя геополитика в решенията и изрази опасенията си пред Bulgaria ON AIR, че ако държавата купи Gripen ще вземем "бутикова система".

 

Посланик Ерик Рубин направи и ретроспекция на развитието на бизнес отношенията и индустриалното сътрудничество между България и САЩ, като подчерта, че сътрудничеството във военната област датира от 1990 г.

 

Той изрази задоволство от решението на страната ни да предостави домакинство на 4 военни бази за нуждите на НАТО на своя територия и посочи, че те засилват позициите на блока в Балканския регион. Припомни също, че България е била домакин на големи учения на Алианса.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна