IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:41 | 25 ноември 2018
Обновен: 22:08 | 15 май 2024

Променят ли се българските доходи

Минималният ръст на пенсии и заплати не повишава покупателната способност

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: КРОСС

Над 80% от хората не усещат промяна от повишението на доходите, а само 8% оценяват политиката на правителството в това направление като ефективнa. Данните са на социологическа агенция Тренд и бяха представeни от политолога и социолог Димитър Ганев в предаването "Q&A" с водещ Клара Маринова  по Bulgaria ON AIR. Икономистът Светлин Танчев посочи, че с минимални повишения няма как да се догони високата покупателна способност на гражданите от другите страни в ЕС. "Покупателната способност на българите е слаба спрямо европейската. Дори и 4% ръст "на икономиката годишно" пак няма да се усети от обществото. Самата инфлация вдига БВП, няма реален марж на добавената стойност", заяви Танчев.


Хората протестират, защото е тяхно демократично право. Основателни са, но трябва търпение, за да се изпълнят исканията им. Така депутатът от ПГ на ГЕРБ Анна Александрова коментира масовите протести в страната през последните седмици в предаването "Q&A". Тя обясни, че през 2013 година е имало основание правителството на Борисов да подаде оставка. Икономиката тогава е била влошена, в момента се подобрява, посочи Александрова. Бюджет 2019 е най-социалният, затова сега депутатът не вижда причина кабинетът да подава оставка. Александрова е на мнение, че увеличението на данъка за по-старите МПС и промените в застрахователния кодекс трябва да се подложат на по-широко обществено обсъждане, защото има много засегнати страни.

 


Bgonair 

 

Българинът харчил средно по 400 лева на Черен петък
 

Коментари

Новини Варна