IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:26 | 28 ноември 2018
Обновен: 00:54 | 8 април 2024

Менда Стоянова: Няма как да няма лимити в здравеопазването

Припомняме, омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд заради приетите на второ четене текстове в Закона за личната помощ лимити,

По материала работи: Слав Велев
Менда Стоянова: Няма как да няма лимити в здравеопазването

Прехвърляне на пари от едно перо в бюджета в друго става невъзможно от следващата - 2019 г. Това заяви председателят на бюджетната комисия в 44-то народно събрание Менда Стоянова пред Нова телевизия.

 

Според нея така, както е гласуван Бюджетът по пера - болнична, извънболнична и т.н. помощи, невъзможността да се прехвърлят пари от едно перо в друго цели икономиите в една позиция да останат в нея. Много често в преходни години икономиите от извънболнична помощ отиваха за лекарствата, обясни Стоянова.

 

"Няма как да няма лимити. След като имаме бюджет, той разполага с определена сума пари и разходът трябва да се вмести в тези суми", категорична е председателят на бюджетната комисия.

 

Припомняме, омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд заради приетите на второ четене текстове в Закона за личната помощ лимити, които ще оставят хората с увреждания без лични асистенти от 1 септември 2019 г.

 

Според Стоянова с приемането на бюджета на НЗОК за следващата година се гласуват 500 млн. лв. повече пари за здравеопазване.

 

Колкото и да се отричат нещата, трябва да кажем, че тази година има над 500 млн. лв. повече пари, които ще се разходват именно в сферата на здравеопазването, оптимистична Стоянова.

 

Според нея точно с бюджета на Касата за 2019 година има изменение в доста закони. Целта била да се направят реформи и да се подобри системата на харчене на тези пари. Доколко тези реформи се отричат от опозицията - това е нормално. Тя отича всяка промяна. Вчера гласуваха "против" по абсолютно всеки текст", каза Стоянова.

 

Припомняме, основният мотив на БСП беше, че със Закон, чието действие е само една година - Законът за бюджета на НЗОК за 2019 г., се променят 18 други закона. Чрез "преходни и заключителни разпоредби" в бюджета на НЗОК за 2019 г. се закрива Фондът за лечение на деца в чужбина, създава се мегаагенция в здравеопазването, промени се правят в общо 18 закона, заяви Корнелия Нинова от трибуната на НС.

 

С приетия Закон за НЗОК за 2019 г. се създава Национална здравно-информационна система, която да се администрира и поддържа от Министерството на здравеопазването. Тя ще включва още и всички регистри, информационни бази от данни и системи, които се водят от Министерството на здравеопазването и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, от НЗОК и от застрахователните дружества.

 

Относно споровете за промени в Кодекса за застраховане, Менда Стоянова бе категорична, че няма причина да се вдигне вноската за застраховката "Гражданска отговорност".

 

news.bg

Коментари

Новини Варна