IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:55 | 10 декември 2018
Обновен: 21:21 | 25 април 2024

Срив в системата на КАТ

Цял ден не можеха да се подновяват шофьорски книжки и плащания през електронния портал на „Пътна полиция”

По материала работи: Деян Михайлов
Срив в системата на КАТ

Технически проблем блокира онлайн системата на КАТ. Голяма част от функциите, като например подновяване на шофьорски книжки, справки за глоби и плащания през електронния портал на „Пътна полиция”, не работят от сутринта. Регистрацията на автомобили не е засегната, съобщи директорът на КАТ гл. инсп. Росен Рапчев. Затруднено обаче е обслужването на гишетата на „Пътна полиция” в цялата страна. Очаква се проблемът да бъде отстранен в рамките на днешния ден, но от МВР не се наеха с точни прогнози.
 
Причината за срива е инсталиране на нови функции в електронната система. Те били внедрени в петък, но създали проблеми, заяви директорът на КАТ главен инспектор Росен Рапчев:
 
„От петък стартирахме нова функционалност в административно-наказателната дейност, която да одобри административното обслужване на гражданите. По-бързо ще могат да си подават тези заявления за свидетелство за управление. Също така и информацията, която е в портала на МВР за наложени глоби, ще бъде по-адекватна, ясна и точна. Тази функционалност изисква техническо преобразуване на системата и за съжаление се оказа, че предвиденият срок до неделя не беше достатъчен, за да може да се инсталира тази функционалност“, каза той.

Рапчев не се нае с точна прогноза кога ще бъде отстранен проблемът.
 
От сутринта подновяването на шофьорските книжки, справките за глоби и плащанията през електронния портал на „Пътна полиция” са невъзможни:
 
„Това в момента реално не дава достъп на гражданите да използват административното обслужване в системите на МВР. Водачите не могат да им се издават свидетелства за управление на МПС. Също така не могат да бъдат приемани заявления за свидетелства за МПС, като заявления могат да подават новите водачи. Също така не могат да бъдат издавани и удостоверения за дисциплината на водачите или иначе казано колко водачи и какви глоби има в момента. Не могат гражданите да плащат през ПОС терминал в службите на МВР, както и през електронен портал на МВР. Също така не е възможно чрез електронния портал да се извърши справка за глобите, които всеки гражданин дължи“, посочи още Рапчев.

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна