IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:49 | 12 декември 2018
Обновен: 19:48 | 17 април 2024

Камери във всяка секция. Машинно гласуване – на места

Парламентът реши и да премахне номерата на партиите от бюлетините

По материала работи: Слав Велев
Камери във всяка секция. Машинно гласуване – на места

Видеонаблюдение във всяка избирателна секция и без номера на партиите в бюлетините. Това предвиждат приетите от парламента на първо четене поправки в Изборния кодекс.

 

Партиите в бюлетината ще се подреждат по реда, по който е изтеглен жребият, но няма да се изписва номерация. Целта е така да се избегне феноменът "15-15", при който избирателите посочват един и същ номер за партиите и за преференциите.

 

Предложението за видеонаблюдение в секциите идва от "Воля" и според тях така всеки гражданин ще може да подава сигнали за нарушения в изборния процес.

 

Според поправките машинно гласуване няма да има навсякъде за следващите избори, а ЦИК ще определя къде да се провежда. Броят на избирателните секции, където ще има машинно гласуване, обаче не трябва да бъде по-малко от 1000. "Информационно обслужване" АД ще изработва специализираните устройства за гласуване във всички избирателни секции.

 

Вот с машини няма да има и в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в подвижните избирателни секции, както и извън страната.

 

С промените се предвижда и дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите.

 

Решението да няма машинно гласуване във всички избирателни секции породи спор между управляващи и опозиция. Според БСП мнозинството не иска да въведе машинното гласуване и го обвини, че иска да прави манипулации с изборните резултати. От ГЕРБ пък настояха, че на този етап ЦИК няма възможност да въведе гласуването с машини навсякъде.

 

"Нашата страна, България – страна на космонавти и горда с постижения в IT сектора, катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер. От ЦИК отсякоха „Не“ и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда", скочи червеният Крум Зарков и посочи, че за пет години постоянно действащата изборна администрация не е успяла да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини.

 

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък се усъмни до каква степен машинното гласуване опростява изборния процес, тъй като резултатът от гласуването не се възприема и отчита автоматично и директно, а се отразява в протоколите на избирателните секции чрез контролното преброяване на разписките.

 

Управляващите заподозряха и че с машинното гласуване БСП предварително започва да си търси извинения защо ще загуби изборите.

 

От ДПС подкрепиха промените в Изборния кодекс, но настояха че машинното гласуване трябва да се въведе напълно и да се премахне хартията и химикалката от изборния процес. От движението обаче са твърдо против въвеждането на електронното гласуване заради възможните манипулации при вота.

 

По повод премахването на номерацията в бюлетините пък Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" настоя, че е крайно време да се гласува за кандидати, а не за номера.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна