IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:22 | 12 декември 2018
Обновен: 11:14 | 16 април 2024

Вкарват децата жертви и агресори в национална база данни

Базата данни ще се ползва от полицейските служители, ще спомага за извличането на статистика и ще помага при формирането на политики за противодействие на детската престъпност

По материала работи: Слав Велев
Вкарват децата жертви и агресори в национална база данни

МВР създаде национална информационна база данни за регистриране на случаи на деца в конфликт със закона и жертви на престъпление. Това е направено по проект между МВР и швейцарското правителство за подобряване закрилата на децата и превенцията на детската престъпност в България, обявиха от ръководството на ГД "Национална полиция" на заключителното събитие по проекта.

 

Базата данни ще се ползва от полицейските служители, ще спомага за извличането на статистика и ще помага при формирането на политики за противодействие на детската престъпност. Тя все още е в опитна експлоатация. Петгодишният проект, който приключва сега, е на стойност от над 1,3 млн. лева като 15% от него е с национално съфинансиране.

 

По него е стартирана национална програма за работа на полицията в училищата, създадена е интернет страница за повишаване на информираността и превенция на младежката престъпност, както и е повишен капацитетът на полицейските служители с над 20 обучения. През миналата учебна година са проведени над 800 лекции от над 700 полицейски служители в близо 7000 паралелки от 1 до 12 клас.

 

Зам.-директорът на ГДНП Благородна Макева каза пред медиите, че анализ за 2016 г. и 2017 г. на дейностите в училищата по проекта е показал, че са намалели с над 11% децата, които са пострадали от насилие и намаление от 9,6% на непълнолетните извършители на престъпление. Тя допълни, че тази година от септември са започнали работа над 130 детски полицейски управления, в които са взели участие 3500 деца. И уточни, че националните програми за работа на МВР с деца ще продължат и занапред.

 

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна