IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:29 | 13 декември 2018
Обновен: 01:48 | 23 април 2024

Депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване - какво включват те

Промените са свързани с въвеждане в българското законодателство на европейска директива относно дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване

По материала работи: Слав Велев
Депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване - какво включват те

Единодушно със 100 гласа "за" депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване на първо четене.

 

Промените са свързани с въвеждане в българското законодателство на европейска директива относно дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване.

 

Законопроектът предлага цялостна регламентация на изискванията към възлагането на дейности на външни изпълнители, като не се допуска това по отношение на управлението на инвестициите на пенсионните фондове и осъществяване на ключови функции, предвид принципното им значение за дейността на дружеството и фондовете и високите изисквания към тях.

 

Част от промените са свързани с режима на инвестиране на средствата на фондовете по професионални схеми. Въвеждат се принципни изисквания за отчитане на дългосрочните интереси на осигурените лица и пенсионерите, както и възможност за отчитане на екологичните, социални и управленски фактори при инвестирането.

 

Регламентира се прехвърлянето на професионална схема или част от нея от един в друг фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми, както и от и към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване.

 

Регламентира се и процесът на надзорен преглед.

 

Въвежда се изискване за осъществяване на надзор, основан на риска, и се въвежда извършването на стрес-тестове, което способства за оптимално разпределение на надзорните ресурси и навременно установяване на потенциални проблеми в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване. Спазването на предвидените изисквания ще бъде контролирано от Комисията за финансов надзор.

 

Направени са промени и в Закона за Комисията за финансов надзор във връзка с професионалната тайна, като съобразно директивата се дава възможност за разкриване на такава на Европейския парламент при осъществяване на неговото право на разследване.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна