IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:57 | 13 декември 2018
Обновен: 04:36 | 27 март 2024

Спипаха 7 ученици с фалшиви извинителни бележки, те съдят директорката

Скандалът стигна и в прокуратурата

По материала работи: Слав Велев
Спипаха 7 ученици с фалшиви извинителни бележки, те съдят директорката

Съд, прокуратура и полиция нищят едновременно грандиозен скандал с фалшиви болнични в бургаската Гимназия за чужди езици, по-известна като Руската.

 

Седем ученици от 12-ти клас били спипани с изфабрикувани медицински бележки, с които опитали да извинят отсъствията си. Последвало най-суровото наказание и след педагогически съвет те били отстранени от училище и прехвърлени в индивидуална форма на обучение. Седемте наказани дванадесетокласници обаче отвърнали незабавно на удара и дали под съд директорката.

 

В административния съд на Бургас са заведени общо 7 дела, колкото са и наказаните, които вече са насрочени. С подадените жалби учениците искат от съда да отмени административните заповеди, с които те са отстранени и прехвърлени в индивидуално обучение.

 

Сагата започнала в средата на октомври, само месец след старта на учебната година, но досега се пазеше в тайна. Седмината представили на класния си ръководител фалшиви медицински бележки, за да извинят отсъствията си. Той обаче веднага забелязал, че са ментета. Всички без изключение били издадени от един и същи лекар, а освен това тотално били сгрешени и датите. В една от тях пишело, че е издадена на 9-ти октомври, а за дата на боледуването било посочена 17-ти октомври. От ръководството на школото се задействали и извършили проверка. Свързали се с доктора, издал бележките, който бил категоричен, че не е издавал такива документи, дори и печатът му бил различен. Дванадесетокласниците пък, някои от които имат навършени 18 години твърдели, че нямали никаква представа, че болничните им са фалшиви. Въпреки, че признали, че си ги "купили", те се кълнели, че не знаят кой ги е фалшифицирал. Освен извинителните бележки, някои от учениците изфабрикували и подписи на родителите си под придружаващите бележките декларации, с които родителите заявявали, че са информирани за заболяванията и отсъствията. 

 

Когато разбрали, че заради подправените медицински не могат да завършат като редовни ученици последния клас от гимназията, сгафилите хлапаци обявили съдебна битка на училищното ръководство и завели дела. Дори и да не ги спечелят, жалбите им до Административния съд са блокирали влизането в сила на наказанията, а процеса едва ли ще приключи до края на учебната година.

 

От школото обаче също са се хванали на контра и случаят вече е стигнал до полицията и прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че вече се води разследване. "Въз основа на постъпилите материали от Икономическа полиция, наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице данни за извършено документно престъпление. Съставени са неистински медицински бележки. Ще се разследва деянието, назначени са графологични и технически експертизи, предстои разпит на свидетели, включително и на лекаря, който е посочен в документите", коментираха от прокуратурата.

 

Едно от децата си признало, че купило извинителната бележка срещу 60 лева от свой връстник от друго училище. Въпреки това до реални последици за учениците едва ли ще се стигне, тъй трябва да се докаже кой е изготвил фалшификатите, което е много трудно, коментираха запознати.

 

monitor.bg

Коментари

Новини Варна