IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:15 | 15 декември 2018
Обновен: 11:18 | 16 април 2024

Фазани гинат в столичен парк, пуснали ги заради ловно-рибарския съюз

Опасенията на еко активисти са, че още десетки птици може да загинат

По материала работи: Слав Велев
Снимка: bTV

Сигнал за поне 10 мъртви фазана в столичния Ловен парк предизвика възмущение в социалните мрежи. Това се случва по-малко от 24 часа след като 120 птици бяха пуснати там по инициатива на Столичната община, съвместно с Националното ловно-рибарско сдружение.

 

Мястото е избрано от ловците като най-подходящо за птиците. 24 часа по късно обаче, в социалната мрежа са публикувани снимки и граждани сигнализират, че над 10 от тях вече са мъртви.

 

Във ветеринарна клиника вече се грижат за една от птиците, по думите им, открита в безпомощно състояние. Голяма част от фазаните в парка са дезориентирани и е въпрос на време още от тях да загинат, казват още от фондация „Дивите животни”.

 

„Тези птици са отгледани в развъдници. Те не са свикнали със средата ,не са виждали град и сгради, а паркът е доста обитаем и урбанизиран”, подчерта Любомила Кривошиева.

 

Столична община насочи въпросите ни към ловно-рибарското сдружение. От там твърдят, че проблем с птиците няма и фазаните просто имат нужда... от адаптация.

 

Засега мерки за спасяване на птиците не се налагат и те ще останат в Ловния парк. Поне докато не се установи какво е убило близо дузината екземпляри.

 

btvnovinite.bg

 

Коментари

Новини Варна