IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:22 | 17 декември 2018
Обновен: 11:21 | 16 април 2024

На 28 декември КЕВР ще определи новите цени на водата

Най-голямо поскъпване е предвидено в Бургас и в София

По материала работи: Деян Михайлов
На 28 декември КЕВР ще определи новите цени на водата

На 28 декември Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание ще вземе решение за цената на водата, валидна от 1 януари. Най-голямо поскъпване е предвидено в Бургас и в София – с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1.5 процента. Днес бе проведено обществено обсъждане на предлаганите по-високи цени. Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат жителите на Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева. За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга "пречистване на вода".


Поскъпването на водата е необосновано и цените трябва да бъдат замразени – около тази теза се обединиха неправителствените организации, които участваха в обсъждането, съобщи БНР. Омбудсманът Мая Манолова поиска да бъдат преразгледани бизнес плановете на компаниите и да бъдат изготвени ясни критерии за социална поносимост на цените на водата.


На противоположната позиция застанаха ВиК дружествата, които подкрепиха предстоящото поскъпване.
Само от ВиК - Шумен, поискаха цените да останат непроменени, докато в града не заработи пречиствателната станция.


Час преди комисията да започне заседанието си, пред сградата й се събраха на протест двадесетина граждани, предимно в пенсионна възраст.


Членове на регулатора отново настояха да се въведат помощи за социално слаби заради поскъпването на водата. "Това е практика в целия Европейски съюз. Във всяка една държава има механизми за подпомагане на бедните слоеве, тъй като достъпът до вода е основно човешко право", обяви Ивайло Касчиев, директор на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в комисията. В същото време в края на седмицата той обяви, че анализ на комисията показва, че течовете във ВиК мрежата продължават да растат, но дружествата не могат да бъдат глобявани за ненаправените инвестиции, с които те мотивират искането си за поскъпване на водата.

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна