IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
20:19 | 17 декември 2018
Обновен: 13:38 | 1 март 2024

Откраднаха статуята на Аполон от Централна баня

Преди дни изчезнаха и 9 от чучурите на малките чешми

По материала работи: Деян Михайлов
Откраднаха статуята на Аполон от Централна баня

Бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода при Централна баня в София е била открадната снощи, съобщава "24 часа".

Липсата на фигурата, която е в цял ръст, е установена тази сутрин. „Веднага подадохме сигнал до полицията. Нашите камери не обхващат големите чешми, затова се издирват записи от други камери“, обясни шефката на Регионалния исторически музей в София доц. Венета Ханджийска.

Чешмите се намират на мястото на малката минерална баня, която е била разрушена при бомбардировките над София по време на Втората Световна война. Там е оформен триъгълен площад. През 2003 г. са поставени 48 чешми, а в източния край е изграден воден олтар, който представлява малка куполна ротонда със статуята на Аполон Лечител сред водно огледало. Автор на статуята е Георги Чапкънов.

За няколко дни това е втори вандалски акт в района на Централна баня. На 5 декември са изтръгнати 9 чучура от трите по-малки чешми около сградата на банята. В момента е останал само един от месинговите чучури. Камерите, които пазят банята, обаче са заснели извършителя. На записите се вижда мъж, който изтръгва един по един чучурите.

"Случвало се е и друг път, но да изчезва само по един чучур. На записите се вижда как мъжът се връща няколко пъти. Първо е без качулка, след това си я слага. Предали сме записите на полицията и те работят по случая", каза доц. Ханджийска.

"Осъждаме този криминален акт, който е станал непосредствено след края на общественото обсъждане за бъдещето на втората половина от сградата на Централна баня. Надявам се извършителите да бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона. Ако не бъде открита статуята на Аполон, ще я възстановим", заяви зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна