IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:02 | 17 декември 2018
Обновен: 18:32 | 25 април 2024

Съседски туризъм по Коледа! Избираме Сърбия, гърците избират нас

Колко пари ще похарчим у нас, а колко в чужбина?

По материала работи: Слав Велев
Съседски туризъм по Коледа! Избираме Сърбия, гърците избират нас

Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година, пресмята пред "Труд" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.В сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със семейството и приятелите си, е включено настаняване, хранене и транспорт, обяснява той."Почти двойно ни струва отдихът в чужбина за празниците, въпреки че до близки страни се предлагат и много евтини пакети от порядъка на 170-200 лева на човек, в които също са включени разходите за хотел, хранения, празнична вечеря и транспорт", уточни Драганов.

 

За коледна или новогодишна ваканция в чужбина броим средно 525 лева, тъй като все пак част от тези, които са избрали да празнуват извън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации. Въпреки това Коледа и Нова година извън дома или гостуване на приятели и роднини ще предприемат общо 540 хил. българи.По-голямата част от тях ще предпочетат да вдигнат наздравица в България, като само около 110 000 ще стегнат куфарите за пътуване зад граница за празниците. Тези българи, които са избрали да пътуват за празника в чужбина, традиционно са се насочили основно към съседните ни държави като Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Друга голяма група ще отпътува за страните в Централна Европа като Австрия, Германия, Италия и Испания, в които има голяма българска диаспора, за да празнуват заедно с приятели и роднини, каза още Драганов. Всъщност броят на българите, които ще отпътуват за тези страни и броят на пристигащите от тях у нас за празниците са почти равни. 135 000 чужденци ще вдигнат празнични наздравици в родните курорти, като те са основно от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

 

Има интерес и към по-екзотични предложения като Лапландия, Дубай и Египет, но традиционно се търсят пакетите за европейските градове и столици като Лондон, Прага, Дъблин, Рим, Милано и Москва. Голяма част от българите обаче ще посрещнат Нова година площадите в страната, тъй като това е по-евтино, а купонът е гарантиран с гостуващи известни родни изпълнители. Освен това в по-големите градове по традиция се осигурява и безплатен транспорт в новогодишната нощ. Единственият минус на празнуването може да се окажат ниските температури. Традиционно обаче веселбата на площада започва час и половина преди полунощ и продължава до малките часове на 1-ви януари.

 

dnes.bg

 

Четете още: Половин милион българи ще пътуват за празниците

Коментари

Новини Варна