IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:21 | 18 декември 2018
Обновен: 14:37 | 8 март 2024

Близо 80% от българите не планират зимна почивка

Причината - липса на финанси

По материала работи: Слав Велев
Близо 80% от българите не планират зимна почивка

12% или над 650 хиляди българи планират почивка в планината през тази зима с цел туризъм. 79% са тези, които не планират. Около 9% все още не са решили.

 

Това показват данни от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветена на нагласите на българите към предстоящия зимен туристически сезон. Изследването е проведено сред 1007 души по метода "лице в лице" между 30 ноември и 6 декември 2018 г.

 

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

 

16% казват, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които посочват период повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок.

 

83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина.

 

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите, планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). Младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% като лоши.

 

Водещият мотив за избор е цената на нощувките – 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в столицата. Всеки десети (10%), споделя, че се води от това да е "тихо и спокойно", като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите.

 

Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2% са на противоположното мнение. Близо една четвърт (24%) са на мнение, че няма промяна.

 

26% са на мнение, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35%) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят.

 

12% са пълнолетните българи, които декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. и най-вече сред живеещите в Столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. Голям е делът (81%) на практикуващите зимни спортове, които оценяват условията зимни спортове в България като добри, а отново едва 3% са тези, които ги смятат за лоши.

 

dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна