IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
18:16 | 18 декември 2018
Обновен: 07:32 | 13 март 2024

До 5000 лева глоба и полицейски конвой, ако сме призовани и не се явим в КПКОНПИ

Законопроектът с промените е внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов

По материала работи: Слав Велев
До 5000 лева глоба и полицейски конвой, ако сме призовани и не се явим в КПКОНПИ

До 5000 лева глоба ще получават хората, които са били призовани и не се явят пред антикорупционната комисия. Ако пък комисията прецени, че явяването не търпи отлагане, ще довежда призованите насила още в рамките на деня. Това предвиждат промени в антикорупционния закон, приет преди по-малко от година. Според тях шефът на антикорупционната комисия пък вече ще бъде охраняван от НСО, а служителите ще могат да носят маски и качулки. Петорно се вдига и прагът на страничните доходи, които хората по високите етажи на властта могат да не декларират. Общинските съветници пък вече няма да имат задължение изобщо да декларират имуществото си.

 

Законопроектът с промените е внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутата от ДПС Хамид Хамид. Измененията се правят по-малко от година след приемането на новия антикорупционен закон. Според промените, ако надлежно призован не се яви пред антикорупционната комисия на определеното място и време без уважителни причини, ще се наказва с глоба до 2 хил. лева. Ако не се яви повторно – глобата скача на 5000 лева. Ако пък явяването му е задължително, или КПКОНПИ „намери, че то е необходимо”, призованият ще се довежда принудително от МВР още същия ден.

 

5000 лева глоба ще получават и държани служители, които не предоставят на комисията незабавно информация за корупция по високите етажи на властта.

 

Служителите на комисията пък вече ще имат правото да ползват защитни средства, гарантиращи тяхната лична безопасност и прикритие на самоличността им, или с други думи маски, качулки и др. Председателят на комисията пък вече ще бъде охраняван от НСО, подобно на главния прокурор.

 

От 3 на 6 месеца нараства срокът, в който комисията може да бави внасянето пред съда на иск за отнемане на имуществото след последния запор.  Двойно – от 5 на 10 хил. лева, скача и прагът, при който Националната агенция по приходите ще бъде уведомявана при несъответствие между декларираното и реално притежаваното имущество. Петорно – от 1000 на 5000 лева, пък скача прагът на страничните доходи, които хората по високите етажи на властта, могат да не декларират.

 

 

Преди по-малко от година общинските съветници бяха задължени също да подават ежегодни имуществени декларации. Според новия законопроект това тяхно задължение отпада. За сметка на това декларации ще подават служителите в администрациите на Конституционния съд и омбудсмана.

 

Законопроектът не е част от другите промени в антикорупционния закон, свързани с гражданската конфискация, и тепърва ще бъде подлаган на обществено обсъждане.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна