Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител
Военният министър заяви отново, че не е имало никакъв политически натиск върху него
Публикувана: 9 Jan 2019 | 12:51

Правителството иска да получи мандат от Народното събрание да започне преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет.

 

Това обяви вицепремиерът и военният министър Красимир Каракачанов след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

 

Другите искания, които поставя правителството пред Народното събрание са да разгледа и приеме доклада на Министерски съвет по въпроса за изтребителите и да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор.

 

Управляващите настояват от Народното събрание да възложи на министър-председателя на Република България да създаде организация за преговорите, в които да участват военният министър, финансовият министър и министрите на вътрешните работи и на икономиката.

 

Правителството иска проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект на инвестиционен разход в нов тип боен самолет.

 

Каракачанов обясни, че ако Народното събрание не даде желаните от нас правомощия, то правителстово ще се съгласи с решението на парламента.

 

При всяко едно положение обаче да бъдат възстановени в максимален обем боеспособностите на българките въоръжени сили, призова той.

 

Каракачанов иска да осигури авиацията на военновъздушините сили за години напред.

 

Вицепремиерът припомни, че от вчерашното изявление на Белия дом е станало ясно, че САЩ са съгласни с финансовите рамки, които предлага българското правителство за закупуването на изтребител. Той обаче не можа да каже с колко милиона лева ще бъде намалена цената.

 

Каракчанов заяви отново, че не е имало никакъв политически натиск върху него. Той припомни, че до 21 декември една част от обществото или така наречените измислени евроатлантици са го критикували, че е бил американски човек, а други са твърдяли, че бил руския човек.

 

"Аз не съм нито руският, нито американският човек, а съм бългаски националист, който защитава българските национални интереси. Всички други твърдения са несериозни", даде да се разбере вицепремирът.

 

На свой ред началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира, че нов изтребител е крайно необходим на военновъздушните ни сили. Той се надява в най-скоро време да се сключи договор при най-изгодните условия за държавата.

 

Ген. Боцев изрази надежда и Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преоговори със САЩ, за да може да бъде подписан договорът за закупуването на нов тип боен самолет.

 

Той благодари на съвместната комисия, която, по думите му, си е свършила перфектно работата.

 

По думите на командира на Военновъздушните сили генерал майор Цанко Стойков даването на мандат за преговори от Народното събрание би било исторически момент за българската авиация.

 

Според него това, че не се е върнала процедурата по избор на нов изтребител в изходно положение, заслужава благодарности.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов също заяви, че се надява парламентът да даде мандат на правителството да започне преговори с правителството на САЩ за закупуването на нов тип боен самолет.

 

news.bg

Коментари ( 0 )