IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
12:19 | 11 януари 2019
Обновен: 05:55 | 18 април 2024

Луканки от диво прасе разболяха десетки от трихинелоза

Регистрирани са 2 "взрива" със заболели в Кърджали и Бургас

По материала работи: Слав Велев
Луканки от диво прасе разболяха десетки от трихинелоза

Министерство на здравеопазването е постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза.

 

Единият е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

 

В РЗИ-Кърджали пък е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ "Св. Георги", гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

 

Вчера е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

 

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

 

Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

 

През 2018 г. са регистрирани 44 заболели от трихинелоза след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна