Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти и инфаркти. Основната причина за неправилното хранене на българина е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава. Това каза за БГНЕС д-р Райна Стоянова от клиниката по ендокринология, метаболитни нарушения и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Специалистът коментира изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, според чиито данни България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикана от неправилно хранене.
Според проучването, което обхваща данни от 1990 до 2016 година, 260 души са починали у нас от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически, без бившите съветски републики, България се оказва страната с най-вредно хранене в ЕС. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа. Според медика на човек трябва всичко да му е наред, за да може да помисли какво точно купува и да търси чиста и здравословна храна, т.нар. биохрани, които обаче не могат да си позволят всички заради високата цена. Единственото достъпно нещо е храната от градината, която е в пъти по-здравословна от тази, която се продава.
БГНЕС
Четете още: Църква остана без камбана
Коментари