IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:12 | 14 януари 2019
Обновен: 21:05 | 28 март 2024

Стрес, заплахи и свърх натовареност гони младите от училище

Ще ги върнат заплата от 1500 лв., малко часове и малки класове

По материала работи: Слав Велев
Стрес, заплахи и свърх натовареност гони младите от училище

Синдикат "Образование" обобщи и представи резултатите от проучване, направено от няколко наши регионални структури в страната, касаещо статута на учителската професия, желанието или нежеланието на младите учители да останат и активно да работят в системата, както и за ключовите предимства и недостатъци на професията на педагога в България. Изводите са ясни и красноречиви: Стресът, прекомерната натовареност, вербалната и физическата агресия, безмерната бумащина. Това са част от причините младите да не искат да стават учители, въпреки че през тази година средната работна заплата в системата ще бъде 1300 лева.

 

Цели 97,3% от работещите учители смятат, че няма облекчаване на безмерната бумащина в  образователните институции.На първо място като отблъскващ от професията фактор се посочва силно стресиращата среда. Учителската професия е с висок обществен интерес, под зорко, критично и често недоброжелателно наблюдение, свързва се с огромни очаквания. Успоредно с това се сблъсква с нежеланието и отказа за конструктивно и ангажирано партньорство от страна на родителите, на оторизираните институции, на медиите, на обществените организации и не на последно място от повечето ученици, информират от синдиката.На следващо място като фактор, които отблъсква младите хора от училището, се нарежда голямата натовареност на учителя. Преподавателите са натоварени с много дейности, което води да увеличение на дневната и седмична норма на заетост до 55-60 часа, като наднормените часове не се заплащат.От синдиката се оплакват и от обстоятелството, че ако в клас има дете с увреждане сред 26 и повече ученици, губещи са всички.

 

В големите и в "престижните" училища броят на учениците в паралелките често достигат до 31-32, което поставя обучението, възпитанието и социализацията в ситуация, която не отговаря на нормите на един съвременен учебен процес и обезсмисля вложените от учителя усилия да постигне заложените в обучението цели, смятат още преподавателите.Освен това учителите често стават обект на вербална и физическа агресия, получават заплахи, безпардонни атаки, заведени съдебни дела от ученици и родители с цел задоволяване на техните претенции."Общественият рейтинг на учителя като лидер във възпитателния процес е силно уязвен, подценен, а той самият е подложен на тормоз и непрекъснато напрежение", оплакват се още те.

 

Така че заради всичко това от синдикат "Образование" настояват заплатата на учителите да не е по-малко от 1500 лв., годишният норматив преподавателска заетост на да не е повече от  500 часа плюс 36 часа консултации, броят на учениците в паралелка да е до 22 – 26 ученици, да се намали безмерната бумащина. Освен това те искат учител, който е и класен, да получава за това не по-малко от 100 лева, когато има дете със специални образователни потребности броят на учениците в паралелката да не надвишава 16 ученици, за да има успешна специална подкрепа, както и шанс за успешен учебен процес за останалите ученици.

dnes.bg

Четете още: Роми vs. Каракачанов! Излизат по обед на протест на "Дондуков" 1

Коментари

Новини Варна