IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:51 | 16 януари 2019
Обновен: 12:00 | 16 април 2024

Съдът категоричен: Сградата на "Алабин" – пред срутване!

Няма доказателства да са рязани колони от нея

По материала работи: Слав Велев
Съдът категоричен: Сградата на "Алабин" – пред срутване!

Сградата на столичната ул. “Алабин” 39 е била пред срутване, не е имало рязане на колони, преди фасадна стена да се сгромоляса върху колата на две млади жени на 19 септември 2006 г.. Това пише съдия Величка Маринкова в мотивите към оправдателните присъди по делото, публикувани вчера, съобщава "24 часа".

 

На 14 ноември м.г. 3-членен състав на Софийския градски съд, председателстван от Маринкова, оневини 4-ма души, обвинени за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и Петрина Христова, на 24 г.

 

Причината за аварийното състояние на сградата - паметник на културата, строена през 1914 г., било погрешно проектиране и строителство на южната фасадна стена. Сградата била в окаяно състояние и не е била поддържана, сочи съдът, позовавайки се на тройно строително-техническа експертиза.

 

Според съда не е имало рязане на носещи релси или колони по нареждане на собственика Кирчев или инженера Петър Петров.

 

Експерти твърдели, че дори да са махнати 2 преградни стени, това няма особено значение, защото те били твърде тънки и нямали функция да държат фасадната стена. Според вещите лица извършваните тогава ремонтни работи можело да спомогнат за срутването, но не и да го причинят. Сградата паднала чак когато работниците са си тръгнали.

 

Причината за срутването остава загадка, защото след инцидента “сградата не е била огледана, а останките не били заснети от експерти на място”, посочва съдът.

 

“Не са събрани доказателства сградата на “Алабин”, която е паметник на културата, да е съборена умишлено, за да се освободи теренът. Има само недомлъвки, слухове и предположения”, пише Маринкова.

 

Софийският апелативен съд тепърва ще решава дали да потвърди оправдателните ѝ присъди.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна