IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
България
17:14 | 17 януари 2019
Обновен: 12:01 | 16 април 2024

Въвеждат ваксина срещу варицела?

Към момента ваксинацията не е част от имунизационния календар и по тази причина препаратът не фигурира на родния пазар

По материала работи: Слав Велев
Въвеждат ваксина срещу варицела?

Да се даде възможност на родителите, които желаят, да имунизират децата си срещу варицела. Предложението е на здравните власти, информира Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Към момента ваксинацията не е част от имунизационния календар и по тази причина препаратът не фигурира на родния пазар. Затова родителите са принудени да търсят ваксината в Гърция, Кипър или Австрия, което не е редно, посочи Кунчев. Той добави, че се обсъжда и добавяне на задължителна реимунизация срещу коклюш, тъй като заболяването „изживявало ренесанс”.

 

Промените в българския имунизационен календар, които се предлагат, се базират на опита в развитите страни, посочи Кунчев: „Първо искаме да дадем възможност на родителите, които желаят, да могат да направят ваксината срещу варицела. Тя е в календарите на 17 страни в Европейския съюз, в САЩ натрупаха над 15-годишен опит с нея. У нас обаче тя не е част от календара и никоя фирма не е направила стъпки да я регистрира, за да фигурира на свободния пазар. Знам, че някои родители правят опити да я купуват от Гърция, Кипър и Австрия, което не е редно и много усложнява нещата.”

 

Обсъжда се също така и премахване на една от реимунизациите срещу туберкулоза: „Точно на коя възраст ще я премахнем още не е решено, но вероятно това ще се случи на 11 години. Целта е да се доближим до европейската практика да се правят по-малко приложения на тази ваксина, тъй като ние дълги години бяхме рекордьори с два приема и три реимунизации след манту. Обсъждаме и евентуално в коя възраст е подходящо да се добави една реимунизация срещу коклюш, тъй като се оказва, че това заболяване изживява някакъв ренесанс в целия свят. Затова повечето страни по света добавиха една реимунизация в тийнейджърска възраст.”

 

Специалистът припомни, че от следващия зимен сезон ще се заплаща противогрипната ваксина за желаещите да се имунизират, които са на възраст над 65 години. ваксина  варицела

 

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна