IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
17:37 | 18 януари 2019
Обновен: 07:51 | 28 март 2024

Архитектурни паметници из цялата страна стават жертва на обирджии

Остават ли безнаказани крадците?

По материала работи: Слав Велев
Снимка: bTV

Тухла по тухла, кабел по кабел, желязо по желязо - цели сгради, по-голямата част от които архитектурни паметници, изчезват след поредица от кражби в цялата страна.

 

Сериозно е положението в монтанското село Дългоделци, където в продължение на месеци малкото останали жители стават жертви на постоянни набези. Крадците режат проводници от улици и домове, вадят кабелите за електричество от стените, разбиват покриви и задигат керемиди.

 

Всички знаят кои са виновните, но осъдени няма. Полицията задържа обирждиите, но те са на свобода само няколко дни след това. Според кмета на селото Тихомир Георгиев, причината за това е, че нанесените щети били под минималната заплата.

 

Последният голям удар в Дългоделци станал късно във вторник, когато крадци се вмъкнали в двора на 81-годишна жена. Обирджиите задигнали 75 метра кабели, които захранвали с електричество стопанските постройки на пенсионерката.

 

Виновникът бил хванат веднага на следващия ден - 51-годишен местен жител, в чийто дом били намерени задигнатите кабели. Пред властите мъжът признал и за още 5 къщи, които станали жертва на ловките му ръце.

 

По-голямата част от виновниците не отричат, че крадат, твърдят местните жители.

 

"Казват: Като няма работа, ще крадем, трябва да ядем! А работа има, колкото искаш - на полето, във фермите, ама.. трудът е цял ден, а те искат да ядат и пият без мъка", разказва пред "Труд" 78-годишен мъж от Дългоделци.

 

Според данните ⅓ от домовете в селото са без стопани, а това ги превръща в отлична мишена за апашите. В селото по списък би трябвало да живеят 800 души, но почти половината от тях са отишли на гурбет в чужбина. Така Дългоделци е дом на предимно възрастни хора, неспособни да се борят с криминалните деяния.

 

Апаши върлуват и на други места в страната. Тяхната цел са изоставени и запустели постройки.

 

Индустриалната зона в Перник отдавна се е превърнала в спомен. Там от години собственици на фирми сигнализират до институциите за ежедневните набези.

 

Заводът "Пластмасови изделия" в Средец е изнесен камък по камък. В страната всяка изоставена по един или друг начин сграда става жертва на крадци - затворени училища, бивши заводи. Крадците нахлуват в безстопанствени къщи, крадат керемиди, греди и тухли.

 

Жертва на крадци става и бившата белодробна болница в Сливен. Сградата е обявена за паметник на културата, построена през 1898 г. в центъра на града. Някога е блестяла със своята забележителна архитектура. Държавната белодробна болница е била преобразувана в специализирано болнично заведение, но поддържането й е било много трудно. Дори японското правителство е дарило средства за ремонта й.

 

От нея, обаче, стои единствено споменът, защото паметникът е задигнат шепа по шепа. Откраднато е всичко, което може да се открадне - дограми, врати, фаянс, тухли, керемиди, дъски, кабели, кранове на чешми… На място стоят единствено стените, които всеки момент може да рухнат.

 

Разграбването продължава вече девета година. Охрана липсва, защото няма кой да и плаща. Разграбена е и цялата документация на болницата, а това бави ликвидацията, а и решението на проблема.

 

Върху 28-те декара някога е имало още 20-тина постройки - гаражи, складове, външни тоалетни, административни кабинети и клинична лаборатория. Днес, по-голямата част от тези сгради липсва, защото са били изнесени от обирджии тухла по тухла.

 

Сега крадците са се насочили към оградата, която заобикаля пространството около болницата - на места има дупки, откъдето може да се влиза дори с автомобил. Изскубани са металните мрежи.

 

Сградата е почти разрушена и представлява опасност за минувачите и хората, които живеят в района. В близост се намира и училище.

 

През 2010 г. е взето решение да се ликвидира "Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести", назначени са ликвидатори, които са имали 8 месеца да я ликвидират. Два пъти с по 4 месеца е удължаван срокът им на работа, но те така и не са я завършили. Сега сградата е с един собственик, а теренът около нея – с друг. Така ликвидацията от 8 месеца се удължава... с 8 години.

 

Кметът на Сливен се опитва да намери решение на надвисналия с години проблем, а от Областната дирекция на МВР-Сливен е изпратено писмо до Министерство на здравеопазването с настояване на имота да бъде назначена охрана. По случая се е самосезирала и Районната прокуратгура. Започва проверка, която да установи дали сградата е опасна и дали собственикът – здравното министерство, полага грижи за нея.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна