IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
15:07 | 19 януари 2019
Обновен: 11:17 | 15 април 2024

Всеки пети българин страда от депресия или тревожност

Най-честата диагноза в центровете за психично здраве - шизофренията

По материала работи: Слав Велев
Всеки пети българин страда от депресия или тревожност

20% от населението боледува от тревожните и депресивни разстройства във вида от лека до умерена степен на тежест. Тежките влизат в групата на голямото депресивно разстройство и са в друга група. Това каза д-р Владимир Наков, главен експерт по психично здраве от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пред "Фокус".

 

"Те могат да бъдат успешно амбулаторно лекувани. А най-честата диагноза в центровете за психично здраве са пациенти, които са с диагноза шизофрения - близо 40%. Това е първата група заболявания, тъй като това не е само едно заболяване, а група от заболявания", обясни той, предаде Dnes.bg.

 

"Следващото най-често срещано заболяване е разстройството на настроението или т. нар. афективни разстройства, като те са около 20%“, добави д-р Владимир Наков, като подчерта, че около 2/3 от хората, които постъпват в центровете за психично здраве, имат такъв тип проблеми.

 

"Това са т. нар. тежки психични разстройства или психози - шизофрения или биполярно психично разстройство. В биполярното психично разстройство са включени и депресивните разстройства", допълни още той.

 

Коментари

Новини Варна